Vakuumavimo maišeliai: maistas išlieka šviežias šaldiklyje 8 kartus ilgiau?
Ragauti, skanauti, mėgautis, vaišinti ir vaišintis – maistas žmogaus gyvenime jau seniai nebėra tik gyvybiškų funkcijų palaikymo priemonė. Šiais laikais jis glaudžiai siejamas su kultūra, mada, netgi menu. Tačiau vienas dalykas nuo senovės liko nepakitęs. Tai paieška būdų, kaip prailginti produktų galiojimo laiką, išlaikant geriausias maistines bei estetines savybes. Vienas iš jų – vakuumavimas. Sukurtas 1963 m. vokiečių išradėjo Karlo Buscho, vakuumatorius padarė milžinišką perversmą maisto pramonėje, bei užtikrintai užkariauja ne tik restoranų, prekybos centrų sektorius, bet ir eilinio vartotojo virtuvės lentynas.
Vakuumavimo nauda
Pradėkime nuo to, kad vakuumuotose pakuotėse tiek pusgaminiai, tiek švieži ar šaldyti produktai savo gerąsias maistines vertybes, kvapą bei skonį išlaiko net keliskart ilgiau. Šio prietaiso veikimo principas labai paprastas: naudojami specialūs vakuumavimo maišeliai, į kuriuos sudedamas maistas, prietaisas ištraukia orą, vėliau maišeliai užsandarinami. Viskas. Jūsų produktas apsaugotas nuo bakterijų poveikio, kurios nesant orui negali daugintis, todėl maistas ilgiau išlieka šviežias. Paprasta, tiesa?
Vakuumavimo galimybės
Šviežia mėsa, žuvis, pusgaminiai, prieskoninės žolelės, daržovės, vaisiai, uogos, viskas, ką norėtumėte vartoti ilgiau, vėliau ar pasibaigus sezonui. Galimybė maistą užšaldyti padeda planuoti jo vartojimą, leidžia juo mėgautis ilgiau, o vakuumavimas šį laiką dar labiau prailgina. Tačiau labai svarbu įvertinti savo poreikius ir pasirinkti geriausiai juos atitinkantį aparatą bei pakavimo talpą: dėžutes, skirtingų faktūrų standartinius vakuumavimo maišelius arba rulonus.
Kokie vakuumavimo maišeliai tinkamiausi mano vakuumatoriui?
Vakuumavimo aparatai skirstomi į išorinius vakuumavimo (dažniausiai prekyboje sutinkamus) ir kamerinius, t.y. specialiuosius kameros tipo ir kvadratinės formos indo aparatus (angl. „Chamber“). Šių tipų aparatams yra parduodami specialūs, maisto vakuumavimui skirti ir tam pritaikyti maišeliai.
Išoriniai (bekameriniai) vakuumavimo aparatai dažniausiai naudojami buityje, tinkami namų vartotojams, taip pat medžiotojams, žvejams, kavinėms, restoranams ar ūkininkams, tiems, kurie vakuumuoja savo reikmėms ir mažais kiekiais. Šiems vakuumavimo aparatams skirti gofruoti vakuumavimo maišeliai (angl. BAGS) bei vakuumavimo rulonai (angl. ROLLS), leidžiantys pačiam susiformuoti nestandartinio dydžio pakuotę skirtingo dydžio produktams. Lyginant su lygaus paviršiaus vakuumavimo maišeliais (kurie skirti tik kamerinėms vakuumavimo mašinoms) jų kaina yra šiek tiek brangesnė, tačiau įranga dažniausiai pigesnė keliolika kartų.
Kameriniai vakuumavimo aparatai - tai dideli įrenginiai, galingesni, turintys daugiau funkcijų, dažni maisto pramonėje, profesionaliose virtuvėse, naudojami pakuoti didelius kiekius produkcijos. Tačiau jie itin populiarūs vakuumuojant produktus, turinčius daugiau skysčio, taip pat SousVide gamybai (kaitinimui, virimui).
Mūsų elektroninėje parduotuvėje rasite aukščiausios kokybės vakuumavimo aparatų ir specialių vakuumavimo maišelių, kurių pagalbą maistą ilgiau išlaikysite šviežiu!